Børve Borchsenius

Oppunder himmelbrynet

Prosjekter / Konkurranse / Gaustatoppen

Gaustatoppen

Den norske turistforening inviterte til konkurranse for utvidelse og fornying av den eksisterende turistforeningshytta på selveste Gaustatoppen, kanskje Norges mest ikoniske fjelltopp.

Ut ifra både et kulturhistorisk, - men også bærekraftperspektiv, har vi bevart den eksisterende hytta som ble bygget i 1893, i tillegg til deler av hytta fra 1997.
Med DNTs verdier som ledestjerne har vi tegnet et spektakulært bygg som følger terrengets form og tar hensyn til det ekstreme klimaet 1860m over havet.
De nye funksjonene, spisesal, nytt kjøkken og overnattingsrom er funksjonelle og nøkterne, slik som DNTs hytter skal være.

Hytta og dets kjøkken skal ha plass til og kunne betjene til tider store mengder dagturister som forventer å smake på Gaustatoppens legendariske vaffel. I tillegg skal er det sengeplass til 29 overnattende i sovesal og mindre rom.

Hytta er tenkt som et plusshus, oppført med vegger og dekker i massivtre. Øvrige vegger et tenkt prefabrikkert og løftet opp med helikopter for montering. Det er et ønske om å benytte kortreiste materialer i så stor grad som mulig, gjerne produsert av lokale produsenter. 

Spisesalen har store vinduer fra gulv til tak. Her kan den kan den storslagne utsikten nytes fullt ut av alle, og den skrånende gavlveggen kan gi et lite sug i magen.  I 2. etasje, overnattingsdelen, porsjoneres utsikten mer ut. Gjennom åpninger med varierende størrelse og plassering vil sol, måne og kveldshimmel på ulikt vis prege rommene. 

I bygget skal man kunne oppleve det store rommet og den spektakulære utsikten, samtidig som at man skal kunne fornemme historiens sus, føle intimitet og være beskyttet for vær og vind.

Før byggestart må det pågående reguleringsarbeidet ferdigstilles. 

DNT
2019
600 m2