Børve Borchsenius

REC

REC Wafer, verdens største produsent av silisiumwafere, etablerte flere fabrikker i Norge og hadde 957 ansatte ved utgangen av 2008. Wafer Norway Herøya 1 ble bygget i 2000 – 2002. Neste byggetrinn, WNH 2, ble etablert i 2004 – 2005. Bygningene består av produksjonshall med kontordel.

WHN 3 & 4 er oppført i perioden 2007 – 2010. Anlegget består av to likeverdige fabrikker, felles lagerområde, renseanlegg og administrasjonsdel, plassert ved sjøkanten av Frierfjorden. Et viktig premiss var å utnytte den flotte plasseringen, slik at flest mulig fellesområder fikk fjordutsikt.

Produksjonshallene er utført i stålkonstruksjoner med kledning av sandwichelementer i stål. Administrasjonsdelen har bærekonstruksjoner i prefabrikert betong, utvendig kledning i hvit tegl og fasadesystem i glass og aluminium.

Administrasjonsdelen er bygget med et høyt, samlende adkomst- og kommunikasjonsrom som også inneholder utstillingsområde og showrom. Rommet er åpent opp i fire etasjer og utformet med glassfasade mot sjøen, et grep som gir sjøutsikt fra alle kontorer, møterom og kantine. Sistnevnte ligger i 3. etg. og byr på den aller flotteste utsikten!

REC sine standard solcellepaneler er montert utenpå glassfasaden. Panelene er uavhengig av fasadesystemet og fungerer også som utvendige solskjermer. Dette var ved ferdigstillelsen Norges største solcelleanlegg, med et effektivt areal på ca 250 m2.

Glassfasaden ligger mot syd og er dimensjonert for ekstern eksplosjonslast, noe som har gitt spesielle utfordringer i oppbygging og dimensjonering av profiler og glass.

REC Wafer AS
2000-2010
57 950 m2