Børve Borchsenius
Foto: Tom Riis

Rådhusamfiet

Prosjekter / Plan og byutvikling / Rådhusamfiet

Rådhusamfiet

Rådhusamfiet er realiseringen av en idé fra vinnerprosjektet i den internasjonale konkurransen "Water City", som Børve Borchsenius vant sammen med Feste Grenland i 2004.

Konkurranseområdet omfattet hele elvebredden på begge sider av elva mellom Porsgrunn og Skien, inkludert vannkanten i sentrum. Porsgrunn kommune valgte å realisere forslaget Rådhusamfiet. Dette omfattet å rive mesteparten av Rådhusgrottene fra 1988 og omdanne plassen foran Rådhuset til et slakt avtrappende amfi fra Storgata og ned til bryggenivået.

Rådhusplassen er Porsgrunns 1000-års-sted, og Rådhusamfiet stod ferdig til Porsgrunn kommunes 200-års-jubileum i juli 2007. Amfiet har senterakse som møter rådhusets hovedfasade mot elven. Krav om universell utforming har vært en viktig formgivende faktor. Hvert av de 7 amfitrinnene er rullestoltilgjengelige.

Amfiet er dekket av granitt med kunstnerisk utsmykning i form av dekorative border av porselen, innfrest i steinen. Prosjektet omfatter også et nybygg i overgangen mellom amfiet og restauranten Michel Seylmagers hus. Her er det mulig å innrede et kjøkken til restauranten. Under Rådhusamfiet er det tekniske rom i restene av Rådhusgrottene. I tillegg til å være et urbant rom tilgjengelig for alle, benyttes Rådhusamfiet til utendørskonserter og arrangementer.

Porsgrunn kommune
2007
Foto: Tom Riis