Børve Borchsenius
Foto: Vegard Giskehaug

Berg arbeidskirke

Prosjekter / Kultur og utdanning / Berg arbeidskirke

Berg arbeidskirke

Berg arbeidskirke titulerer seg "en 'sjømanns-kjerke' for landkrabber"; et sted for etteranke og påfyll, latter, sang og musikk , tro og tvil.

Kirken ligger i Helgeroa, i et åpent landskapet på en 20 mål stor tomt mellom Berg Skole og Nevlunghavnveien. Kirkens ulike funksjoner er organisert omkring en akse. Aksen er forlengelsen av adkomstvegen gjennom portalen under det frittstående tårnet, videre gjennom forgården, kirketorget, inn i kirkerommet og gjennom en vindusspalt i koret – mot lyset og havet.

Kirkerommet er kirkens sentrum. Dette fremheves både i eksteriør og interiør ved rommets store volum, takform og innvendige materialbruk (tegl). Det vigslede kirkerommet har en kvadratisk form med en markant takkonstruksjon i limtre. Denne bæres på 12 søyler i rommets ytterkant og symboliserer de 12 apostlene. Pyramidetaket på toppen av kuben ender i et glassprisme og sender lys ned gjennom takkonstruksjonen sentralt i rommet.

Kirkerommet kan etter behov og bruk møbleres på ulikt vis: vinkelrett på, parallelt med, eller diagonalt i forhold til aksen. Rommet kan åpnes mot omkringliggende rom i to retninger: mot kirkestuen og kirketorget. Ved større anledninger kan dermed flere mennesker delta i det som foregår i kirkerommet. Kirkens øvrige rom, menighetssal, møterom, kontorer, kjøkken etc. underordner seg kirkerommet og har fått en mer beskjeden utforming i de lave bygningskroppene rundt dette.

Utvendig materialbruk er tegl og kobber med vinduer og dører i aluminium/tre. Innvendige veggflater er i tegl (kirketorget og kirkerommet) og malt glassfiber. Innvendige dører og glasspartier er utført i heltre bjørk. På gulvene er det benyttet keramisk flis i kirkerom, kirketorg og gangarealer, og vinylbanebelegg i kirkestue, møterom og kontorer. Himlingene er utført i tre i kirkerommet og i malte gipsplater/modulhimlinger i hardpresset mineralull i øvrige rom.

Publisert: Archdaily 2019.

Larvik kirkelige fellesråd
2004
1 058 m2