REC Wafer er verdens største produsent av silisiumwafere, dvs tynne skiver av høyrent krystallinsk silisium. Waferne har den egenskap at de kan konvertere lys direkte til elektrisk strøm og produseres for salg til internasjonale produsenter av solceller. REC Wafer etablerte flere fabrikker i Norge og hadde 957 ansatte ved utgangen av 2008.

Wafer Norway Herøya 1 ble bygget i 2000 – 2002. Neste byggetrinn, WNH 2, ble etablert i 2004 – 2005. Bygningene består av produksjonshall med kontordel. Produksjonshallen er ca 9 m høy i en etasje, mens kontordelen er noe høyere og i tre etasjer. Kontordelen er bygget i betong og hallen er bygget i stål med platekledning. 

WHN 3 & 4 er oppført i perioden 2007 – 2010. Anlegget består av to likeverdige fabrikker, felles lagerområde, renseanlegg og administrasjonsdel, plassert ved sjøkanten av Frierfjorden. En viktig premiss for utformingen har vært å utnytte den flotte plasseringen, slik at flest mulig fellesområder får fjordutsikt.

Produksjonshallene er utført i stålkonstruksjoner med kledning av sandwich-elementer i stål. Administrasjonsdelen har bærekonstruksjoner i prefabrikert betong, utvendig kledning i hvit tegl og fasadesystem i glass og aluminium.

Administrasjonsdelen er bygget med et høyt samlende adkomst- og kommunikasjonsrom som også inneholder utstillingsområde og showrom. Rommet er åpent opp i 4 etasjer og er utformet med glassfasade mot sjøen. Dette grepet gir sjøutsikt fra alle kontorer, møterom og kantine. Kantinen er felles for alle ansatte og ligger i 3.etg med den fineste utsikten.

Standard solcellepaneler er montert utenpå glassfasaden. Panelene er uavhengig av fasadesystemet og fungerer også som utvendige solskjermer. Dette er Norges største solcelleanlegg med effektivt areal på ca 250 m2.
Glassfasaden ligger mot syd og er dimensjonert for ekstern eksplosjonslast. Dette har gitt spesielle utfordringer i oppbygging og dimensjonering av profiler og glass.
Les artikkel i FORUM Sapa byggesystem(pdf ca 900Kb).

Samarbeidspartner landskap: Feste Grenland AS, Foto: Vegard Giskehaug