Børve Borchsenius
Børve Borchenius / Aktuelt

Restaureringsprisen 2022

Porsgrunns kommunes restaureringspris 2022 gikk til Floodmyrvegen 26, ved eieren Laugstil Bruk AS. Børve Borchsenius Arkitekter AS har utarbeidet forprosjekt og anbudsgrunnlag for prosjektet. Vi gratulerer Laugstil Bruk med prisen!

Sitat fra juryen:

"Årets Restaureringspris går til et bygg som opprinnelig ble bygget som en lagerbygning med kontordel, i et næringsområde preget av småindustri. Som nytt bygg framstod det ikke som noe annet enn det det var ment som.

Med nye eiere, som heller har ønsket et arbeidssted å være stolt av enn å bygge nytt, har bygningen med dens struktur og opprinnelige materialer samt historien om et sted, fått være med videre inn i fremtiden hvor bærekraft har vært viktig pådriver. Å bygge om i stedet for å bygge nytt gir et lavere forbruk, lavere forbruk av materialer og lavere forbruk av penger. Bærekraft er også å levere noe videre til neste generasjon.

Den som besøker stedet, møter en bygning som har fått et nytt og moderne utseende. I hovedfasaden mot veien er administrasjonsdelen beholdt, men med endrede vindusplasseringer og hvor miljøaspektet er godt ivaretatt med ny kledning av tre og solceller på taket. Hovedinngangen er flyttet til et nyetablert, stort glassfelt midt på fasaden. Glassfeltet strekker seg over to etasjer, og taket over inngangen, som hviler på søyler, fungerer også som terrasse for kantinen. Gjennomgående rundt bygningen har man lettet det industrielle preget med innslag av tre i forbindelse med porter og dører, noe som gir bygningen et mer helhetlig preg.

På plassen mot veien er det etablert en liten park med sittegrupper for besøkende eller turgåere. Slik eksponerer næringseiendommen seg som et seg bidrag til et trivelig møtested i lokalmiljøet, også utenfor arbeidstid. Selv om det er hovedfasaden mot veien som har gjennomgått de største endringer, gir de samlende rehabiliteringen inntrykk av at hele bygningsmassen har vært gjenstand for en transformasjon.

Årets vinner viser på en god måte hvilket potensial som ligger i småindustriområder når det gjelder arkitektur, miljø og bærekraft."